Val-angst bij ouderen en rol zitdansen

Vorige week plaatste de NOS een heel goed artikel over hoe bange ouderen baat hebben bij val therapie. Dat er  aandacht is voor dit onderwerp juich ik alleen maar toe! In dit artikel meer over hoe ik denk dat zitdansen ondersteuning kan bieden aan het valpreventie programma.

Ouderen

 

 

 

 

Val-angst en eenzaamheid

Val-angst is bij veel ouderen aanwezig. Ik hoor het regelmatig tijdens mijn zitdanslessen. Het maakt deze toch al kwetsbare groep onzeker en het gevolg van eenzaamheid ligt op de loer. De dagelijkse boodschappen, een wandeling maken of zelf naar een club gaan is iets wat ze steeds meer uit de weg gaan. Tot het moment daar is dat ze helemaal de deur niet meer uitgaan.

De effecten van de therapie uit het artikel, zoals zelfvertrouwen krijgen of iets ondernemen, kan ervoor zorgen dat ouderen weer zelfstandig de stap zetten om ergens naar toe durven te gaan.

Valpreventie en zitdansen

Jezelf kunnen bewegen is een primaire levensbehoefte. Zitdansen is een beweegactiviteit  die laagdrempelig is, het zou de winst effecten van het anti valprogramma positief kunnen beïnvloeden.

Zitdansen, geschikt voor ouderen en senioren die minder mobiel zijn, bevordert de bewegingsvaardigheden, behendigheid en concentratie. Maar het verstevigt ook de spieren en houdt deze soepel.

Ook is deze vorm van bewegen  goed voor het coördinatievermogen en het geheugen. Regelmatige beoefening bevordert de zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Maar tevens zie je dat er mooie vriendschappen ontstaan. De zitdansles is het wekelijkse uitje waar naar wordt uitgekeken en helpt zo ook mee aan het versterken van de sociale contacten in en rondom de eigen woonomgeving.

Video zitdansles en meedoen

Om een idee te kunnen geven van hoe mijn zitdanslessen eruit zien, hebben wij een filmpje gemaakt van een zitdansles die ik wekelijks geef aan de bezoekers van t Ingse Hof. Het filmpje is hier te bekijken.

Wilt u een keer kosteloos meedoen of een demonstratie aanvragen binnen uw voorziening? Mailt u mij gerust via het contactformulier voor meer informatie!

Leave a Reply