Zitdansen

Wat  is zitdansen                                                

Bij zitdansen moet men uitgaan van een ritmische beweging van het lichaam op de maat van Zitdansenmuziek vanuit je stoel. Als de benen niet zo goed meer willen dan is zittend dansen een goed alternatief om in beweging te komen. Zitdansen is dan ook een bewegingsvorm voor personen met verminderde verplaatsingsmogelijkheden. Het zitdansen geldt niet alleen voor vrouwen ,want ook mannen komen zeker in aanmerking om aan deze vorm van bewegen deel te nemen. Zittend vanuit een stoel of een rolstoel worden de dansbewegingen in groepsverband naar eigen vermogen uitgevoerd. Bovendien geeft het zitdansen de mogelijkheid tot expressie van hart en ziel.

Activeren geheugen

Zitdansen is tegelijkertijd ook een geheugentraining om teksten uit het hoofd mee te zingen en tevens een coördinatieoefening om de bewegingen van de verschillende dansen te onthouden.

Regelmaat

Door met vaste regelmaat te gaan zitdansen en het herhalen van vaste figuren ontstaat een automatisme die een plezier verhogend effect geeft aan de deelnemers.

Oproepen gevoelens

Zitdansen heeft niet alleen te maken met bewegen, ritme , klank en communicatie , maar vooral ook met genieten. Door op muziek te bewegen ontstaat er contact met andere mensen, en geeft het de mogelijkheid tot het uitdrukken van je gevoel en kan het een hulpmiddel zijn om beter je emoties te verwerken. Het oproepen van gevoelens is afhankelijk van het karakter en de voorkeur van het soort muziek van een deelnemer .
Maar wat vooral belangrijk is, door te gaan zitdansen beleeft men vreugde. En vreugde stimuleert en zorgt dat de lichamelijke en psychische moeilijkheden niet meer zo bewust worden aangevoeld.

Vermindering valgevaar

Ouderen die te maken hebben met ziekte van Parkinson , Alzheimer of een somatische aandoening  en met vaste regelmaat op deze manier gaan bewegen zullen zich fitter gaan voelen en wat heel belangrijk is het kan valgevaar verminderen.

Diversiteit dansmuziek

Een diversiteit aan dansen bieden veel bewegingsvariatie, en de fysieke mogelijkheden van de deelnemers worden op een dansante manier aangesproken.
Op muziek uit verschillende landen worden traditionele dansen uitgevoerd.
Een aantal dansen worden gedanst met behulp van materialen ,onder andere kleurrijke schudkokers, rinkels of zijden sjaaltjes. Voor de meeste ouderen klinken een polka , veleta of een faria bekend in de oren. Maar de aangeboden dansen komen ook verder over de grens vandaan en hebben een Russisch, Duits , Spaans, Chinees en zelfs een Latijns karakter. Ieder land heeft een eigen aard en dat vinden we terug in de dansen en de sfeer van de muziek.

Combi zitdansen

Als je nog mobiel bent krijg je bij het combi dansen steeds contact met een andere deelnemers die zitten tijdens het dansen. Er is dan de mogelijkheid voor de nog mobiele ouderen een aantal dansen lopende vanuit de kring tussen de zittende deelnemers door mee te dansen.

 Doelstellingen van het zitdansen

Fysiek
- Bevorderen en behoud van bewegingsvaardigheden
– Behoud van de conditie
– Verbeteren van behendigheid en concentratie
– Verstevigen van spierfuncties
– Soepel houden van spierfuncties
– Verbeteren van het coördinatievermogen
– Verbeteren van de ademhaling
– Stimuleren en bevorderen van cognitieve en motorische vaardigheden

Psychosociaal
- Onderhouden en versterken van sociale contacten
– Stimuleert het geheugen
– Bevordert zelfstandigheid en zelfredzaamheid
– Streven naar aanvaarding van elkaars mogelijkheden
– Schept vertrouwen
– Vreugde beleving
– Kan spanning wegnemen

Demonstratie zitdansen

Regelmatig geef ik in verschillende dienstencentra’s, zorghuizen en woonvoorzieningen binnen een straal van 20 km rondom Gouda een demonstratie Combi Zitdansen. Een demonstratie aanvragen binnen uw voorziening is mogelijk.

Heeft u vragen? Mailt u mij gerust via het contactformulier !

Individueel een  Combi zitdansles bijwonen is ook mogelijk . Klik op de agenda in de navigatiebalk voor het volledige overzicht van de zitdanslessen. U kunt daar ook zien voor welke kennismaking les u zich in uw nabije omgeving kosteloos kunt opgeven. Mailt u mij gerust via het contactformulier!