Zitdansen voor iedereen (videoverslag)

Met elkaar dansen nodigt uit tot meer bewegen

Dat is wekelijks zichtbaar bij de deelnemers die op maandagmorgen van 9.30 tot 10.45 uur komen dansen in Dienstencentrum de Reehorst , Poelruit 12  in Reeuwijk.

Afgelopen januari mocht ik mijn zitdansles voor ouderen en senioren met deze groep op video vastleggen. Het videoverslag is hieronder te bekijken.

Positieve werking

Recentelijk wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bewegen positief werkt op essentiële cognitieve functies van ouderen . We hebben het dan over zelfstandigheid , zelfsturing  en het vermogen te anticiperen op allerlei situaties.

IMG_8365

Meer over de groep

De leeftijd van de groep varieert op dit moment van 65 tot 97 jaar. Een aantal leden dansen inmiddels al ruim 4 jaar. De groep gaat graag voor een uitdaging , maar vinden een vaste regelmaat van terugkerende dansen ook erg prettig , stukje herkenbaarheid zorgt voor zekerheid en vertrouwen in het uitvoeren van de dansen. De groep heeft nu 13 deelnemers.

Programma aanbod

Het programma is afwisselend,  start met een warming up wat uit dansen ,onder andere de Radetskimars  bestaat , waar veel stap en/of marcheer oefeningen vanuit de stoel in voorkomen. Het  wordt opgevoerd naar de temperamentvolle dansen zoals de Good Old Days en Doubleska Polka.  Richting de cooling- down volgen de dansen met een ontspannend karakter. De  Zonnegroet , deze dans heeft een Yoga achtig achtergrond is uitermate geschikt om een dans programma mee af te sluiten

Langer fit en soepel door zitdansen

Zitdansen is laagdrempelig, je maakt ritmische bewegingen vanuit je stoel en is daardoor toegankelijk  voor senioren en ouderen die te maken hebben met lichamelijke ongemakken. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedansen vanuit zijn stoel.  Bovendien  is het gezellig om met elkaar te bewegen en heeft het stimulerend effect op het geheugen, geeft plezier , zorgt voor contact en geeft energie.

Reactie van een deelnemer

Een deelnemer van 97 jaar zegt dat deze manier van bewegen erg goed voor hem is.

“De oefeningen die tijdens de dansles  worden aangeboden hebben nut voor  mijn evenwichtsorganen en bieden een goede ondersteuning voor mijn spieren. Als ik naar huis ga voel me ik me weer helemaal fit”

Ook meedoen?

Bent u ook enthousiast geworden? Ik nodig u graag uit een keer mee te komen doen. De eerste keer kunt u gratis deelnemen. De kosten zijn  € 30,00 per kwartaal.

 

Leave a Reply